3 italienske retter, som du garanteret ikke kender

xxcc22

Det italienske køkkens store variation har først og fremmest rod i italiens noget komplekse og splittede historie. Indtil det tyvende århundrede var Italien nemlig slet ikke Italien som vi kender det i dag. Hele landet var faktisk en lang række mindre bystater, der mere eller mindre var isolerede fra hinanden. Dette har haft sin klokkeklare påvirkning på de mange forskelligartede retter, der kendetegnede hver enkelt bystat. Selvom der selvfølgelig var lighedspunkter hos bystater fra samme region, så er der dog alligevel tale om en atomisering af maden, hvilket er en af hovedårsagerne til at italiensk mad er så varieret som det vitterligt er. Italiensk mad hører uden tvivl til en af de mest populære former for mad, der overhovedet findes. Dette skyldes først og fremmest dets enkelthed kombineret med de bedste råvarer, der findes under solen. Men italiensk mad er langt mere end pasta, pizza eller lasagne. Der er nemlig rigtig langt mellem yderpolerne Milano i nord til Sardinien i syd, og hver region har deres helt unikke islæt. Læs videre her, og opdag tre fantastiske retter, som din lokale italienske restaurant garanteret ikke har på menuen.

Toscana

Lampredotto fra Norditalien

Denne typiske toscanske ret opstod i sin tid som den mest utroligt lækre fyld mellem to stykker brød. Siden da er Lempredotto også blevet opgraderet til at være en hovedret i sin egen ret. På nogenlunde samme måde som den skotske Haggis, så er denne ret lavet på tyremave som omsvøb. Dette lyder måske ikke super appetitligt, men du kan roligt stole på, at du vil tilgive dette når du sætter tænderne i din Lampredotto. Inden i denne tyremave finder man en blanding af kogte gulerødder, tomater, persille, nelliker, selleri og peber. Ikke den kønneste ret på papiret, men absolut en vinder, når det kommer til smagsoplevelse.

Sanguinaccio fra  Napoli

Her er et fanstastisk bud på en dessert, der uden tvivl vil kunne tilfredsstille selv den sødeste tand. Sanguinaccio er nemlig en af de mest dekadente chokoladedesserter, men der er (måske desværre) lidt af et tvist. Hovedingrediensen i denne italienske dessert er nemlig griseblod. Dette lyder igen måske en kende voldsomt for nogle af de mere sarte læsere, men der er faktisk ikke den store forskel på Sanguinaccio, og så f.eks. en blodpølse eller en gang Blackpudding fra Storbritannien. Denne desssert stammer fra Napoli (der også er pizzaens fødested), men laves også andre steder i Italien, og vil typisk være lavet som enten som tærte eller mousse – alt afhængigt af regionen. Af yderligere ingredienser i Sanguinaccio kan nævnes mælk, sukker, vanille, mørk chokolade, kakaopulver, mel, salt, kanel og endda cedartræ. Og nå ja, du kan godt ånde lettet op; I dag laves Sanguinaccio udelukkende uden blod. Sikken en lettelse ikke?

Sardinien

Seadas fra Italiens sydspids

Sidst men ikke mindst finder man de såkaldte Seadas, der er en lille kage med blot to hovedingredienser; nemlig fåreost og honning. Simpelt men effektivt, og er i øvrigt fantastisk sammen med et glas sød vin. Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *