Middelhavskøkkenet er mere end italiensk mad

xxcc22

Et stort flertal af os danskere begrænser ofte middelhavsmad til blot at handle om italiensk mad, hvilket faktisk er lidt af en skam; for regionen er nemlig lige så varieret , som den er smuk, og dette gælder selvfølgelig også på det kulinariske område. Netop det italienske køkken er stærkt repræsenteret på de danske middagsborde, såvel som i det utal af italienske restauranter, der stort set kan findes i enhver dansk by. Når dette så er sagt, så sker denne ”overrepræsentation” desværre på bekostning af de andre middelhavslandes køkkener. Læs videre her, og bliv introduceret til fem af de bedste retter, som de nogle af de mere ukendte middelhavslande har at byde på – og som du garanteret ikke kender. 

Losh Kebab

Denne fantastiske ret stammer fra Armenien, og er stort set en kødbolle lavet af halvtreds procent lam og oksekød henholdsvis. Udover kødblandingen, så krydres der med masser af gode sager, såsom persille, hvidløg, løg og et godt stænk spidskommen. Der gemmer sig desuden et hav af andre krydderurter og kydderblandinger i disse små kødboller, hvilket gør disse til en favorit på de armenske middagsborde; og forhåbentlig også snart på mange af de danske.

Afrika

Koshari

Denne ægyptiske ret er sammensat af linser, ris og så pasta, der går under den samlede betegnelse Koshari. Denne lækre ret, der er sprængfyldt med lækre eksotiske krydderier, findes overalt i Ægypten, og hver eneste husmor har selvfølgelig sin helt egen hemmelige opskrift. I mange versioner af Koshari tilføjes desuden sprøde løg, der virkelig hiver retten op i gudehøjde.

Shakshuka 

Denne forrygende marrokanske æggeret er ganske enkelt et must, og er en vaskeægte klassiker, der blot venter på at blive ordentligt opdaget herhjemme. Retten er, udover pocherede æg, sammensat af en superlækker sovs, der bygger på stegte tomater, Jalapeno jalapeño, røget paprika og ikke mindst spidskommen. Det der i øvrigt er fantastisk ved Shakshuka er, at man kan bage eller købe noget lækkert brød, så man kan dyppe de allersidste sovserester op.

marokko

Tagine Kefta – ja, endnu en kødbolle

Selv hvis man har prøvet spansk kartoffelpandekager, fransk Coq au Vin eller en tysk wienerschnitzel, så er chancerne for at du har prøvet Tagine Kefta nok relativt små. Der er her tale om krydrede kødboller kombineret med friske grøntsager. Kefta, (der også går under navnet Kofta herhjemme) er igen en kødbolle, der på smukkeste vis blander okse- og lammekød. Denne type kødbolle er selvfølgelig ikke udpræget eksotisk, idet den faktisk laves i et utal af afskygninger i stort set alle middelhavslandene. Det der gør netop denne kødbolle til noget ganske særligt, er selvfølgelig de ærke-marrokanske krydderier der iblandes. Der er selvfølgelig masser af frisk koriander og paprika at spore, men derudover er der også en gavmild portion spidskommen med i posen. Som med mange af de andre middelhavsretter, så kommer Tagine Kefta i næsten lige så mange afskygninger, som der er hjem i Marokka; så hvordan kommer din version til at smage?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *